Wednesday, 24 October 2012

Baking~~Kek Gula Hangus@Sarang Lebah


Nie salah satu favorite ak, KEK GULA HANGUS..buat sendiri tu,hehe..okla, xde lah susah..cuma time nk goreng gula tu yg mencabar ckit..tp xpe nak mkn punya psl..

ni buat utk bekal bw balik kg utk Raya Haji..ada org mengidam nak mkn..hehe


Yang nie plak tempahan ofis mate. Depa tempah, ntah manis ke xsgt, xtau lah. Hope depa suka lah yer..hehe

Kat sini aku share lah serba sedikit resepi utk dicuba lah bagi yg nak cuba..totally xsusah sgt lah..

Bahan2 nya:
**1 cwn gula
**1 cwn air panas
**2 sudu besar planta/margerin/butter
**5 biji telur
**1 cwn tepung gandum (diayak)
**1 cwn susu pekat manis
**1 sudu besar soda bikarbonat (diayak)
**2 sudu kecil esen vanilla

**bagi yg nk kek tu besar boleh double kan bahan2nya. sama je, cuma adunan nnt byk lah sikit.

Cara2 nya:

  1. goreng gula (klu bleh guna periuk) sehingga cair & hingga berbuih dgn api sederhana, dh berbuih tu terus tutup api..biar kejap..lps tu masukkn air panas(hati2 sbb akan menggelegak) dan kacau kejap. lepas tu baru masukkn planta dan kacau (sampai planta tu cair). ketepikan.**nama pun gula hangus kan so, kena kacau smpai hangus la..hehe
  2. putar telur hingga kembang. masukkn tepung tepung gandum dan soda. putar lagi. lps tu masukkan susu pekat, esen vanilla dan putar.
  3. lepas tu masukkan gula hangus tadi dlm adunan dan kacau/putar smpai sebati.
  4. utk loyang tu, sapukn planta dan tabur tepung gandum sikit bg xmelekat nnt..tuang adunan td.
  5. klu ikutkan resepi yg sy cari ada yg suruh perap dulu, tp boleh je klu nk terus bakar@ kukus. Bakar selama 45minit suhu 170-180'c dan klu nk kukus 1jam 30minit lebih kurang. saya lebih suka bakar sebab nnt kek tu akan nmpk shining n lembab sikit.klu kukus kek tu akn nmpak kering..hehe. terpulang lah..mn2 pun sedap =)
0k...Selamat mencuba~~~

No comments:

Post a Comment