Saturday 4 May 2013

PAVLOVA


Idea mai nk cuba buat lepas akak ku bw balik seketul mini pavlova dari meeting opis dia..punya la berebut ngan anak buah sbb nak rasa. Sedap juga..so search la kat tenet resepi nk buat pavlova ni....dari youtube sampai lah ke blog-blog org yang share resepi buat pavlova ni.

Alhamdulillah, akhirnya menjadi la juga kan..wlaupun tak bape nk pandai nk decorate sgt hiasan buah2an tu..hehehe (menarik ke? biasa je..huhuhu)

~~2ND TRIAL PAVLOVA~~

eh, mana plak 1st trialnya..hehe..sebenornya xjadi yg 1st time try tu..so, utk 2nd trial plak baru nk jd..tu pun lepas katam you tube cara nk buat whipped cream tu..besa la..cikgu xde nk tlg ajarkn..kenalah cari rujukan2 yg ada..alhamdulillah zmn skrg serba moden n canggih kan..xyah dah refer2 kt buku ni..hehe...bak kata orang...maklumat semua dhujung jari jer..apa2 je lah..huahuahua...

oklah..bebel je keje kan..kat bawah nie saya share resepi yang diciluk sana and sini sikit..Hope menjadilah pada kwn2 yang nak cuba buat PAVLOVA ni...senang jg lah..simple n sweet!!

Bahan2 untuk "meringue" ialah:
**4 biji telur ( diambil putihnya sahaja)
**3/4 cawan gula kastor (kalau xnak manis kurangkn je)
**1 sudu besar tepung jagung 
**1 sudu teh cuka
**sedikit esen vanilla

Cara membuatnya:
1. Pukul putih telur sampai jadi berbuih2 gitu..rs dlm 5minit gitu pkul guna mixer lah kan.
2. Lepas tu masukkn gula sedikit demi sedikit...pukul lagi smpi gula tu dh hncur..pastu masukkn bahan2 yg lain dan pkul sikit lagi..hingga meringue tu jadi seperti pic dbawah..klu nk tau meringue tu menjadi ke tak..cuba terbalikkan bekas tu..kalu xtumpah kira menjadilah meringue tu..hehe


2. Lepas tu ambil loyang dan letakkn baking paper..buatkn bentuk bulatan gitu...lepastu terbalikkan baking paper tu...dh tu boleh la tuangkan meringue td atas baking paper ikut bulatan td..
3. Bakar selama 1jam 15minit dgn suhu 150C..tp make sure panaskan oven kejap..dlm 5minit dulu..lepas dh masak tu jgn dkeluarkan terus..biar ia sejuk dlm oven tu dulu..
Sementara tunngu sejuk tu bolehlah sediakan toping nya plak...
Bahan2 untuk toping nya:
200ml whipping cream
dan 1/2 cawan gula kastor (nk kurangkn pun boleh)takut manis sgt
**ataupun boleh masukkn gula tu sikit2 pastu rasa..klu dh manis xyah habiskn gula tu masa putar
 Ok..kat cni nk kongsikan tips nk buat whipping cream tu jd whipped cream..
1st sediakan bekas berisi ais batu dan dtambah air sedikit...lps tu sediakan bekas lain utk diletakkn dalam bekas yg berisi ais tadi...ni cara nk pukul whipping cream tu...pastu masukkn whipping cream td dlm bekas yg lain tu dan pukul smbil masukkn gula td..dh jd mcm aiscream tu oklah tu..nnt whipped cream tu akan jd sejuk..ye lah dh letak dlm bekas ais kan..nk mkn saja pun boleh sebab sedap sgt..anak2 buah pun main ratah je whipped cream tu....

ok..meringue pun dh sejuk dan toping pun dh ada...boleh lah deco kan..hias guna buah2an yg masam seperti strawberry, kiwi or buah peach (yg dlm tin tue)...ok lah..SELAMAT MENCUBA~~(",)


No comments:

Post a Comment